...och nu måste jag be Frankrike om ursäkt, jag har inte haft särskilt mycket koll på Georges Auguste Escoffier som föddes här i byn 1846. Han var son till en smed, men för klen för att gå i pappas fotspår och blev i stället kock. Han kallas "kockarnas kung och kungarnas kock". Han blev restaurangchef på bl a Savoy och Carlton i London, Grand hotel i Monte Carlo och hotell Ritz i Paris och New York.
Han moderniserade mathållningen i La haute cuisine och uppmärksammade även kockarnas uppförande och framtoning.
Han skrev kokboken Guide Culinaire 1903, som innehåller ca 5000 recept med kända klassiska rätter t ex Peach Melba, som jag naturligtvis bjöds på (kolla bilden).
Escoffier anses vara den moderna franska kokkonstens fader.
"La bonne cuisine est la base du veritabel bonheur"
Katten som låg i lilla fönstret i väggen mitt emot (prinsen på gatan, som han kallas) verkar inte imponerad av min ringa kunskap om kokkonst.
Jag har ju skrivit förr att de älskar att fira och i kväll skulle man kunna tro att de redan vunnit finalen.
Ja, ni skulle bara höra och se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar